Translate

Er laser-behandling bedre?

Laserbehandling bliver i mange reklamer udråbt til den nye, fantastiske behandlingsmulighed for paradentose. Da laserudstyr er meget dyrt og kræver omfattende uddannelse i brugen, er laserbehandlinger også meget dyre, og det er derfor vigtigt at undersøge nøje, om udgiften er berettiget.
Reklamen lover, at laserbehandling er "mere effektiv"
end tidligere metoder - og endda kan være helbredende.
Sandheden er lidt mere broget...


Der er faktisk delte meninger blandt tandlæger og eksperter, om hvorvidt laserbehandlinger er bedre end traditionelle tandrensninger – og i det hele taget om det er en sikker behandlingsform.

Lektor Henrik Løvschall fra Tandlægeskolen i Århus har i en artikel i Tandlægebladet
gennemgået nogle af de fordele, som reklamerne lover ved laserbehandling.
Her følger et kort resume:
Reklamerne siger, at laserbehandling er smertefri, det er ikke tilfældet. Hvis man påvirker væv med nervebaner, vil det opleves som smertefuldt enten det er laserbehandling eller traditionel behandling.
Laser skulle være være mere skånsomt, mener reklamerne. Nej, siger Henrik Løvschall. Laserlys omdannes til varme, som ødelægger vævet med risiko for skader på vævet og tænderne.
Laser skulle modvirke bakterier i tandlommerne, men det er heller ikke rigtigt, da det døde væv, der opstår ved laserbehandling, tværtimod kan danne ekstra grobund for bakterier. Og da laserbehandling i en eller anden grad efterlader en slags brandsår, så er det heller ikke sådan, at man heler hurtigere efter laserbehandling.
Læs hele artiklen her.

Der er altså en række ulemper forbundet med laserbehandling, som fortalerne ikke gør opmærksom på.
Med hensyn til effektiviteten af laserbehandling, så konkluderer flere nyere undersøgelser, at laserbehandling ikke er mere effektiv end traditionelle tandrensninger – f.eks. en norsk undersøgelse fra 2009 offentliggjort i Tandlægebladet og en amerikansk fra 2011 offentliggjort i The Journal of the American Dental Association

Når man alligevel kan se tandklinikker, der i reklamer ensidigt fremhæver laserbehandlingens fordele, er det en påmindelse til os alle sammen om, at vi ikke bare kan betragte tandlæger som neutrale autoriteter. En tandlægeklinik er en forretning, og hvis de har investeret i dyrt laserudstyr, skal de også have investeringen hjem igen. Og det frister åbenbart nogle til at overdrive fordelene ved laserbehandling - og fortie ulemperne.