Translate

Økonomi

Det er dyrt at have paradentose. Det er desværre et faktum. Man skal gå oftere til tandlægen, have dyrere tandrensninger osv. – for slet ikke at tale om, når problemerne bliver store med operationer osv. til følge.
Skiftende formænd for tandlægeforeningen har ellers i flere år foreslået, at "særligt udsatte patientgrupper" som f.eks. mennesker med agressiv paradentose skal have ekstra tilskud

til tandlægeregningerne, evt. som et loft over egenbetalingen på 1400 kr. om året. Det er en glimrende idé, som desværre ikke har vundet gehør i folketinget.

Det er egentlig dybt uretfærdigt – hvis man får en diagnose som f.eks. gigt, er lægebehandlinger, blodprøver, medicin, opfølgende undersøgelser, evt. speciallægebesøg osv. fuldstændig gratis. Hvis man derimod får diagnosen paradentose, så ligger størstedelen af betalingen for undersøgelser, røntgenbilleder osv. hos een selv.
Men kosttilskud skal man selvfølgelig – indtil videre i hvert fald – i begge tilfælde selv betale for.
Så hvad kan man gøre?
Med hensyn til tandlægebesøgene så er der store forskelle på priserne hos forskellige tandlæger, og det er – som diskuteret i artiklen om tandlægens praksis – ikke nødvendigvis sådan, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det er ikke sikkert, at den dyre tandlæge er den bedste tandlæge, måske siger det mere om, hvor meget moderne udstyr han har investeret i, som han skal have tjent hjem igen. Og som en tandlæge, der brugte gammeldags metoder, engang sagde: det er jo det samme, man fjerner - om man så gør det på den gammeldags måde eller med de nye maskiner: det er stadig det samme.
Det er vigtigt hos en tandlæge: at man bliver behandlet respektfuldt, og at tandlægen ønsker at bevare dine tænder, lige så meget som du selv ønsker det. Det er ikke nødvendigvis hos den dyreste tandlæge, man finder den holdning, så prøv nogle forskellige tandlæger! Få en tandrensning forskellige steder og se, hvordan de er.
Dette gælder også – og især - hvis du skal have lavet større ting. Få en vurdering og et overslag over prisen hos flere tandlæger.
Ligesom hvis man skal have en tømrer eller maler til at lave noget ved ens hus eller lejlighed: man får nogle stykker ud, får en beskrivelse af, hvad de vil gøre, med hvilke materialer, hvor lang tid det vil tage, og hvor meget det vil koste.
Hos en tandlæge vil du nok skulle betale lidt for at få en indledende undersøgelse og konsultation, men det vil måske være et par hundrede kroner. Hvorefter du måske kan spare flere tusind kroner på det, der skal laves.
Du kan i øvrigt godt få røntgenbilleder udleveret eller tilsendt senere. Hvis du nu f.eks. får taget røntgenbilleder det første sted, så kan du få billederne med – det er dine billeder, for du har betalt for dem – og så vise dem til de næste tandlæger, så du ikke skal betale for røntgenbilleder hvert sted. Du kan også ringe til klinikdamen bagefter og bede om at få dem tilsendt, hvis du først senere finder ud af, at du vil have en ”second opinion”.
(Jeg har flere gange bedt om at få røntgenbillederne – de har godt nok været lidt forundrede, for det er vist ikke så normalt, men jeg har fået dem uden problemer).
Sørg for at få et tilbud på skrift, en behandlingsplan med ca. priser - det er det mindste, man kan forlange, hvis man skal ud i noget større, som koster en del penge.
Mht. kosttilskuddene så er det selvfølgelig mange penge, man skal bruge til det – især hvis man skal ud og købe en masse til at starte en ”kur”. Der er dog flere muligheder for at gøre det lidt billigere for dig selv - se artiklen "Spar penge på kosttilskud".