Translate

Perio-chips


Min tandlæge lagde en form for gelé op under tandkødet omkring en betændt tand og sagde: - Det indeholder klorhexidin, men det holder kun nogle dage. Det ville jo være rart, hvis man havde noget, der kunne få det til at blive liggende deroppe i længere tid.- Det har man, svarede jeg. – Sådan nogen har jeg fået i Tyskland. De hedder periochips.- Nå, sagde tandlægen, og så blev der ikke talt mere om dét.Patientberetning
Klorhexidin er et middel, der bruges i mange former til at slå en paradentose ned. Det findes blandt andet som en ”gel”, et flydende, geléagtigt stof, der lægges op under tandkødet, og hvor klorhexidin er den virkende ingrediens, som slår betændelsen ned. En metode, som virker i længere tid, er et såkaldt dentalindlæg, kaldet en PerioChip,

som sættes op i tandkødslommen og afgiver klorhexidinen over flere uger. At virkningen kan strækkes over så lang tid, kan have afgørende betydning, når det handler om at bevare en tand, fordi det kan give knoglemassen ro til at gendannes. Manuelt kan man måske ikke komme til at fjerne betændelsen, og det er ofte en begrundelse for, at tanden må trækkes ud, men ved hjælp af et dentalindlæg som PerioChip kan betændelsen slås ned i ellers utilgængelige områder under tanden, og det kan betyde, at tanden – med supplement af dybtgående tandrensninger - kan bevares i længere tid, end det ellers ville have været muligt.

Men som det fremgår af patientberetningen øverst, er der stadig mange danske tandlæger, der slet ikke kender produktet (og nogen, som tydeligvis heller ikke ønsker at blive belært om det af deres patienter!)
PerioChip er godkendt af Lægemiddelstyrelsen, og du kan læse mere om brugen og anvendelsen på deres hjemmeside (Word-dokument):
Spørg din tandlæge, om PerioChips kunne være relevant for dig. Print evt. siderne ud fra Lægemiddelstyrelsen og tag dem med til konsultationen.
Læs mere om PerioChips under Ny forskning.