Translate

Er dine kviksølv-plomber for gamle?

Er dine kviksølvplomber blevet for gamle?
Plomber holder ikke evigt, men mange tænker ikke over det, før det er for sent, og skaderne begynder at opstå. Særligt gælder det for amalgam-fyldninger (kviksølv-plomber), at de er lavet af et fast materiale, der ikke giver sig sammen med tanden. I Tyskland regner man med en gennemsnitlig holdbarhed på 7 år for en amalgamfyldning. Men hvor mange af os render ikke rundt med fyldninger, der er langt ældre end det? Hvis du har en amalgamfyldning, der er mere end 10 år gammel,
så er det lige meget, hvad man i øvrigt kan mene om de omdiskuterede sundhedsskader ved amalgam – udsivning af kviksølv og andre metaller – så er det under alle omstændigheder  vigtigt at holde øje med den eller simpelthen få den udskiftet.
Visse tandlæger bruger i dag særlige materialer til fyldningerne - materialer, der er komponeret, så de har samme bevægelighed (densitet) som det materiale, tanden består af. På den måde arbejder tand og fyldning bedre sammen.
Men denne bevægelighed gælder ikke for amalgamfyldninger (og heller ikke for visse plastfyldninger). En af ulemperne ved amalgamfyldninger er nemlig, at de ikke giver sig sammen med tanden. De kan også begynde at ruste p.g.a. fugten i munden. Rusten gør så, at fyldningen udvider sig, og det kan få tanden til at revne. I begyndelsen er det kun små, usynlige revner, men med tiden vokser de, og til sidst kan tanden flække.

Bortset fra at tandlægen bør undersøge nøje, om fyldningerne er begyndt at ruste og være opmærksom på, om der er begyndende revner, så skal man også selv være opmærksom på symptomer. Revnerne kan udvikle sig hurtigt i perioder, så der indenfor ganske få måneder sker en stor forværring.
Problemet med revner i tænderne er stigende, flere og flere oplever det, og det er vigtigt at reagere hurtigt, så snart man mærker noget. Hvis der kun er tale om en lille revne, kan man lægge en ny plastfyldning i, som kan "lime" tanden sammen. Hvis revnen er blevet dybere, kan det blive nødvendigt med rodbehandling, krone eller eventuelt udtrækning.
Revnerne kommer oftest i kindtænderne, hvis de har eller har haft amalgamfyldninger.

Symptomer, man skal være opmærksom på:
Ømhed eller smerter ved tygning - hvis det giver et jag, når du tygger med en bestemt tand, kan det være et tegn på, at der er en revne i den tand
Forøget følsomhed overfor kulde og varme
Smerter eller "hvinen" i en tand, når man spiser noget sødt
Samtidig kan der også være mere diffuse smerter i kæben eller bihulen, som kan minde om bihulebetændelse.

En kviksølv-plombe vil altid udgøre en fare for tanden, hvis den bliver siddende i mange år. Og når først revnen er der, kan den ikke forsvinde igen. Så hvis du går rundt med gamle sølvplomber, kan det  være en god løsning simpelthen at få dem fjernet og erstattet med et bedre materiale - også selv om du endnu ikke har nogen symptomer.