Translate

Mundskylle-midler


Til akutte situationer er Klorhexidin fra apoteket rigtig godt, men det er ikke velegnet til daglig brug. Maximalt 20 dage i træk. Men især ved aggressiv paradentose er det vigtigt at sætte ind omgående, hvis man mærker en ømhed, og her kan klorhexidin være uundværligt, mens man venter på at komme til tandlægen, for blot få dage kan gøre forskellen.

Skyl med klorhexidin 2-3 gange om dagen, så snart du mærker ømheden ved en tand, så er der en mulighed for, at betændelsen bliver slået ned i løbet af få dage. Samtidig har du minimeret betændelsestilstanden, så det ikke gør så ondt at få renset tanden efterfølgende.
Vær opmærksom på, at du ikke må børste tænder en time før og en time efter, at du har skyllet med klorhexidin, hvis du bruger en tandpasta med skummemidlet natriumlaurylsulfat (forkortet SDS, NLS og SLS), da det hæmmer virkningen af klorhexidin.
Der er en del andre mundskyllemidler, som hævder at være beregnet til daglig brug og at forebygge tandsten og tandkødsbetændelse osv.
Mange tandlæger anbefaler, at man bruger f.eks. Listerine til daglig som supplement til tandbørstningen. Men der er også tandlæger og andre eksperter, som advarer mod daglig brug af den type mundskyllemidler - ikke mindst pga. det meget høje alkoholindhold i mange af dem. Man risikerer måske ved for hyppig brug at forringe mundhulens immunforsvar og naturlige bakterieflora, hvorved man i virkeligheden gør sig mere disponeret for betændelse – og dermed reelt bliver afhængig af disse mundskyllemidler. Læs f.eks denne artikel fra Råd og Resultater
Til daglig brug må man derfor nok hellere vælge noget mildere. F.eks citridal. Citridal er grapefrugtkerne-ekstrakt, det er et meget stærkt produkt og skal kun indtages fortyndet! Til daglig brug kommer man 1-2 dråber i et glas vand, som man tager en slurk af og skyller munden med. Citridal smager let bittert (meget bittert, hvis man kommer mange dråber i), men smagen forsvinder hurtigt igen.
Flydende zink kan også være godt at skylle munden i, da det styrker slimhinderne og fremmer heling - læs mere om zink her.