Translate

Skal tanden hives ud?

Paradentose nedbryder knoglen, og hvis processen fortsætter, kan der komme en dag, hvor din tandlæge siger, at tanden må hives ud – der er ikke længere tilstrækkelig knoglemasse omkring den til, at den kan bevares. Før du siger ja og accepterer dommen, er der nogle ting, du skal overveje.1. For det første: Nogle tandlæger er simpelthen for hurtige på aftrækkeren. Det er muligt, at tanden ikke kan holde i længden, men reelt er der ingen tandlæge, der kan forudse, om den vil kunne holde i to måneder eller ti år endnu. Det kommer an på mange faktorer, bla. hvad du selv kan gøre for at bedre den generelle tilstand, så der ikke forsvinder yderligere knoglemasse. Personligt har jeg været ude for at få dødsdømt en tand, og tandlægen brugte tre kvarter på at forklare mig, hvorfor det var nødvendigt at hive den ud. Jeg fandt en anden tandlæge, der havde en anden mening, og nu, 8 år efter, har jeg tanden endnu, og den sidder fast og er fuldt funktionsdygtig. Det handler om forebyggelse, som du finder mange informationer om på denne webside, og en hel del tandlæger kender for lidt til effekten af forebyggelse.

2. For det andet: Uanset tandlægens bedste intentioner, så skal du som patient vide, at en tandlæge ikke er i samme situation som en læge. En tandlæge kæmper på et frit marked, hvor der skal tjenes penge. (Se eksempel her på tandlæger, der går over grænsen i deres reklamer.) Et implantat eller en bro betyder mange flere penge i kassen end en forebyggende indsats. Det er ikke nødvendigvis motivet for at sige, at en tand skal trækkes ud, men det er en del af den kultur, som tandlægen er uddannet inden for: at der er langt mere fokus på ingeniørkunst end på forebyggelse. Få altid mindst én anden, uafhængig vurdering.

3. For det tredje: Vurderingen af, om en tand må trækkes ud eller stadig har en chance – måske en chance for at blive siddende endnu nogle år – den beror som sagt på mange faktorer, og din tandlæge tager ikke nødvendigvis højde for dem alle. Der findes muligheder for at gendanne knoglemassen omkring den eksisterende tand, og det er desværre en kendsgerning, at mange af de danske tandlæger ikke benytter sig af dem, ofte fordi de slet ikke kender dem. Her er beskrevet to af disse muligheder, som kan hjælpe til at gendanne knoglemassen og dermed redde tanden i kortere eller længere tid: Endogain og PerioChips