Translate

Tandpasta

Der er efterhånden rigtig, rigtig mange tandpastaer at vælge mellem. Der er en masse at tage stilling til: med eller uden fluor? med eller uden skummemiddel? med eller uden slibemiddel? osv.
Der er rigtig mange forskellige tandpastaer fra store firmaer som Colgate, Zendium, Sensodyne og andre, og så er der ”alternative” tandpastaer fra Weleda, A. Vogel og mange andre.

Jeg kender ikke til alle tandpastaer, men jeg vil skrive lidt om nogle af dem, jeg har afprøvet og/ tænkt på at afprøve, og i øvrigt opfordre alle til selv at prøve forskellige tandpastaer.
Lav f.eks. dit eget uvidenskabelige eksperiment: prøv en ny tandpasta i 3 måneder, før du skal til tandlægen og hør, om tandlægen kan se en forskel! Selvfølgelig skal du også selv vurdere tandpastaen undervejs: føles tænderne rene? virker det, som om tandkødet får det bedre ... eller værre? (I så fald skal du nok gå over til en anden tandpasta igen med det samme!)
Man kan jo også have flere tandpastaer igang samtidig! Hvorfor ikke have 2 eller 3 forskellige, som man kan vælge mellem fra dag til dag (eller en til om morgenen og en anden om aftenen)? Forskellige tandpastaer kan hjælpe på forskellige ting og derfor supplere hinanden godt!

Jeg hørte på et tidspunkt om nogen, der havde gode erfaringer med at gå over til at børste tænder med tandsæbe, det skulle også forbedre tandkødets tilstand. Det prøvede jeg så også, fordi det lød interessant, men jeg fik huller i tænderne, mens jeg brugte det - sandsynligvis fordi der ikke er fluor i - så det fungerede ikke for mig.
Eucryl Tandpulver er et middel, der med sikkerhed fjerner tandsten effektivt, men som også er ret hårdt mod tandkød og emalje. Det skal ikke bruges dagligt, men hører du til dem, der danner meget tandsten, så kan du holde det pænt nede ved at bruge pulveret måske 2 gange om ugen. Du kan blot ikke komme dybt ned i tandlommerne, men meget kan alligevel tages i opløbet på den måde, og du vil sandsynligvis få at vide ved næste tandlægebesøg, at du har mindre tandsten end tidligere, og selve tandrensningen vil blive lidt mindre smertefuld - det kan også være værd at tage med!
Desuden findes der forskellige tandpastaer, som er tilsat urter eller vitaminer:
Blanx er en tandpasta med mosser og andre planter, som skulle holde tænderne sunde og formindske tandsten.
Zymbion er tilsat Q-10 for at stimulere blodomløbet i tandkødet.
Echinacea tandpasta fra A. Vogel er tilsat rød solhat og andre urter, som styrker tandkødets sundhed.
Parodol er en dansk-produceret tandpasta tilsat bl.a. eucalyptus, mynte og timian for at bekæmpe bakterier og betændelse.
Forever Bright Toothgel er en tandpasta med aloe vera fra Forever Living.
Parodontax Flour Tandpasta indeholder mineralsalte og urteekstrakter.
Weleda laver f.eks. Plante Tandgel med kiesel og kamille – og andre tandpastaer.
Lavera producerer flere forskellige tandpastaer både med og uden fluor, f.eks. Tandpasta med økologisk rød solhat og propolis.
zendium producerer flere forskellige tandpastaer uden natriumlaurylsulfat men med enzymer, som skal styrke mundens eget immunforsvar.
Jeg foretrækker tandpastaer med fluor indtil videre, bl.a. på grund af at jeg fik huller i tænderne efter at have brugt tandsæben. Andre har muligvis ikke brug for fluor. Men formentlig vil det være godt at undgå triclosan og skummemidlet Natrium Lauryl Sulfat (SLS) – og heldigvis er der stadig flere tandpastaer, som ikke indholder disse tilsætningsstoffer.
Der er masser af muligheder, og det er helt klart værd at afprøve nogle forskellige.