Translate

Zink - for et bedre immunforsvar

Zink er et vigtigt mineral for hele kroppen og især for immunforsvaret. Zink indgår i mange processer og fremmer kroppens helende evne. Zink forbedrer sårhelingen og har en antibakteriel virkning. Derfor er der også tilsat zink til mange tandpastaer og mundskyl, men det kan være for små mængder i forhold til, hvad man har brug for, når man har paradentose.

Det kan også være svært at få zink nok gennem kosten, men netop med zink er der en nem måde at teste, om man har zink-mangel. En måde, hvor man samtidig også kan udbedre zink-manglen og gavne immunforsvaret i munden.
Man kan få flydende zink mange steder – det sælges i Matas og helsekostbutikker som f.eks. 
Nutridan Zink flydende med solbærsmag eller Zink Tally og Zink Drik.

Man kan lave en enkel smagstest for at finde ud af, om man mangler zink:

Zink-testen
(Undgå at ryge, spise eller drikke (andet end vand) en time inden testen).

Tag 10 ml flydende zink/Zink Tally og hold det i munden / gurgl det i munden i 5-10 sekunder. Synk det eller spyt det ud.
Der er nu 4 mulige reaktioner:

1. Ingen smag - eller "som vand" = udpræget zinkmangel.

2. Til at begynde med ingen smag, men senere en reaktion, der beskrives som enten "tør", "lodden", "mineralsk", "som bagepulver", eller"sød" = zinkmangel.

3. En kraftig, men ikke nødvendigvis særlig ubehagelig smag registreres øjeblikkelig og tiltager efterhånden = ingen zinkmangel.

4. En ubehagelig smag registreres øjeblikkelig. Personen skærer ansigter og ønsker at skylle munden med vand = ingen zinkmangel, god zinkstatus.

(Hvis man har mange amalgamfyldninger, kan denne test ikke så godt bruges, da kviksølvet kan give en ubehagelig metallisk smag trods zinkmangel).

Den flydende zink kan samtidig også bruges til behandling af zinkmanglen, man fortsætter ganske enkelt med at gurgle flydende zink og synker det, til man kommer op på det niveau, hvor man får en meget ubehagelig smag af det.

Specielt for mennesker med paradentose kan det være en fordel at indtage flydende zink fremfor zinktabletter, fordi zinken med det samme tilføres slimhinderne i munden.
Man kan føle det som en underlig men samtidig behagelig virkning i munden, som om der ”strammes op” over det hele.

Daglig dosis: 10-60 mg