Translate

Kan tandrensning give problemer?

Ja, en tandrensning kan faktisk nogle gange give problemer. Ind imellem oplever man, at der er meget stor ømhed efter en tandrensning og 1-2 dage bagefter kommer der så betændelse i tandkødet. Det kan være fra lidt til meget betændelse, og det er ofte dybt nedslående og mystificerende: nu var tænderne jo lige blevet renset, så hvad er der nu galt?
Men der kan gå flere ting galt under en tandrensning, som kan gøre, at der kommer betændelse bagefter. Der kan blive skubbet en lille bitte stump tandsten dybt ned i en lomme, eller bakterier fra tandkødsranden kan blive skubbet ned. Der kan komme et lille sår eller en rift i lommen, eller det kan være, at rensningen ikke er gået dybt nok, så der stadig sidder bakterier nederst i tandlommen.
Det er normalt at være øm efter en tandrensning, men denne ømhed bør aftage ret hurtigt (1-2 dage). Hvis ømheden fortsætter - og især hvis den koncentrerer sig om en enkelt tand - så er der muligvis tale om en betændelse. At skylle munden med klorhexidin nogle gange om dagen (se Akut hjælp) kan ofte løse problemet, og ellers er det tilbage til tandlægen. Nogen foretrækker at være på den sikre side - de skyller med klorhexidin i nogle dage efter en tandrensning for at forebygge, at der kommer en omgang tandkødsbetændelse bagefter.
Hvis man oplever flere gange i træk at få betændelse efter en tandrensning, skal man nok overveje at skifte tandlæge, da det kan skyldes manglende omhu eller grundighed. Men en enkelt gang kan forekomme hos selv den bedste tandlæge.