Translate

Skal folk med paradentose have mere C-vitamin end andre?


En ny undersøgelse fremlagt i oktober 2012 viser, at folk med paradentose har et lavere indhold af c-vitamin i blodet, selv om de indtager den samme mængde c-vitamin som raske mennesker. I den hollandske undersøgelse sammenlignede man en gruppe af paradentose-patienter med en kontrolgruppe,
og de to grupper var sammensat, så de matchede hinanden i alder, køn, race og rygevaner. Blodprøver påviste, at paradentose-patienterne havde et lavere indhold af c-vitamin i blodet end kontrolgruppen, selv om de indtog den samme mængde.
Undersøgelsen er offentliggjort i ”Journal of Clinical Periodontology”.
Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorfor paradentose-patienterne har et lavere niveau af c-vitamin end den raske kontrolgruppe. Det kan skyldes, at c-vitaminet bliver forbrugt i kampen mod sygdommen, som det foreslås i en lignende undersøgelse fra 2007 – eller at paradentose-patienter er dårligere til at optage stoffet. Men noget tyder altså på, at paradentose-patienter skal indtage en større dosis c-vitamin end mennesker uden paradentose for at få det samme udbytte. Læs mere om C-vitamin.